Träning
Chokladrutor
1.5 dl mjölk
2 ägg
2.5 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
GLASYR
3 dl florsocker
2 msk kakao
3 msk bryggmalet kaffe eller snabbkaffe
50 g smält margarin
3 msk mjölk eller vatten
GARNERING
1 dl kokosflingor, hackade mandlar eller nötter
1.Sätt på ugnen 225 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en lätt smord långpanna 30x40 cm. Pappret ligger fast om långpannan är smord.
2. Smält margarinet på svagvärme eller i micron. Säll åt sidan och tillsätt mjölken.
3. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Blanda de torra ingredieserna. Rör ner mjölblandningen och vätskan i de uppvispade äggen. Rör om till en jämn smet.
5. Häll och bred ut smeten i en långpannan. Grädda omedelbart mitt i ugnen omkring 10 min.
6. Gör under tiden glasyren. Blanda florsocker, kakao, kaffe ock vaniljsocker. Tillsättdet smälta margarinet ock mjölken. Rör glasyren slät.
7. Bred glasyren över den varma kakan (i långpannan). Strö önskad garnering över.
8. Skär kakan i fyrkantiga bitar då den svalnat. Använd (varm) kniv eller plåtskrapa. Lossa kakorna försiktigt.
ca:60 st
Min dotter Jannika
Ost och skinkpaj (Quiche Lorraine)
Ost och skinkpaj [Quiche Lorrine]
4-5 Personer
Fyllning:
200g rökt skinka
250g riven ost grovt
Blandas ihop
Äggstanning:
3 ägg
3 dl kokt mjölk som sedan svalnat eller 3dl grädde
Salt, riven muskotnöt, vitpeppar
Röres samman
Quiche-pajdeg:
3 dl mjöl
1 krm salt
150g kallt smör eller margarin
3 msk kallt vatten
Ugnsvärme: 200 grader
Degen. Ner med ingredienserna i en bunke, utom vattnet. Smula in smöret i mjölet. När det är gjort, tillsätt vattnet. Arbeta degen snabbt. Lägg degen i plastfolie. In i kylen 1 tim. Tag nu ut degen, kavla ut och lägg i en pajform. Nagga botten och täck kanterna med folie när du nu stoppar in pajskalet i ugnen för att förgräddas i 10 min.Tag sedan ut pajskalet. Häll i fyllningen som du blandat. Häll på äggstanningen och så in i ugnen i ca 30 min. Servera med en god sallad.
Receptet från "Pajer & piroger- Ica provkök" Ica bokförlag.
Däcket som nästan försvann.
För några veckor sedan så bytte jag till vinterdäck. Det som är viktigt vid ett däckbyte är att efterdra muttrarna efter ett antal mil. Men jag glömde bort det så däcket höll på att ramla bort. Först trodde jag att det var kardan som höll på att gå sönder för det var ett jäkla liv vid vänster framdäck. Så jag skulle ta bort det och kolla kardan men när jag skulle det så satt muttrarna väldigt lösa, alla fyra faktiskt. Så jag har gjort en utbildnings video till alla som vill lära sig att inte glömma bort att efterdra muttrarna. Mycket nöje!