Brända mandlar

Det här behöver du:
200  g sötmandlar
200  g strösocker (ca 2 dl)
0.50  dl vatten

Så gör du:
Ta en kastrull, helst en tjockbottnad eftersom det blir ganska varmt. Lägg vatten, mandlar och socker i kastrullen. Sätt plattan på full värme. Rör mycket hela tiden när det börjar koka och sänk värmen till hälften. Koka bort vätskan. När sockret ligger som ett pulver på botten tar du bort kastrullen från plattan en liten stund. Sätt sedan värmen på fullt igen. Smält sockret en gång till, men bara tills det fastnar på mandlarna. Glöm inte att röra mycket ända från botten. Lägg upp på mandlarna på bakplåtspapper så de får svalna.


Idén fick jag från Skansen http://skansen.mediaprod.se/pages/?ID=433


Panerad fisk med kall sås och kokt färskpotatis

Kall sommar sås: Ta 1 dl gräslök, 3 dl gräddfil, 1 klyfta pressad vitlök, 1 tsk citronpeppar, 1 tsk stött havssalt, 6 msk majonnäs, lite vitpeppar efter smak och tycke (Jag tog 1 kryddmått men det går bra utan). Blanda allt i en skål.  Låt dra i 1 timme,  gärna en halv dag (om man gör den på morgonen så blir den godare).

Panera fisk:  Ta ströbröd och ägg, om ni vill ha en dubbelpanering så ska det vara mjöl till. Om man ska göra en enkel panering doppar man fisken i ägg och sedan i ströbrödet. Om man gör en dubbel panering tar man först mjöl, sedan ägg och sist ströbrödet. Stek fisken i en blandning av margarin och olja så blir det super gott, men det går bra att steka i bara margarin. Stek ca 2 min/sida. Stöbröd bränns lätt vid när man steker, så skölj pannan efter varje stekning.

Koka potatis: Jag tänkte koka mina egen odlade potatis från balkongen, som Rakel och jag skördade nu på morgonen. Koka potatis i 25 minuter.

Ingredienser:

Sås
3 dl gräddfil
1 klyfta vitlök
1 dl gräslök
1 tsk citronpeppar
6 msk majonnäs
1 tsk havssalt
1 krm vitpeppar


Panering
Ägg
Ströbröd
Ev mjöl


Stekning
Margarin
Matolja


Fisk
Hajmal (torsk går också bra)


RSS 2.0